A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ВИШИВАНЕ НЕОФІЦІЙНЕ СВЯТО

Дата: 16.05.2024 14:27
Кількість переглядів: 62

  Це неофіційне свято, яке вшановує предмет національного одягу – вишиту сорочку, яка набула нової популярності, ставши модним предметом одягу.

     Історія Дня вишиванки веде свій початок з 2006 року. Хрещеною мамо свята стала чернівчанка Леся Воронюк.

З 2010 року свято поширилось на інші міста України, а з 2014 році стало міжнародним – у вишиванки в третій четвер травня вбрались українці в Канаді, США, Італії, Німеччині, Франції, Португалії, Румунії та Росії. Так свято, хоч і залишилось неофіційним, отримало статус всесвітнього.

 

ФАКТИ ПРО УКРАЇНСЬКУ ВИШИВАНКУ

 

  • Перші сліди вишитого одягу на території України археологи відносять до перших століть нашої ери. Тоді вишивка мала не тільки декоративний, але й захисний характер – на полотно наносили символи, які мали захистити людину від зла, подарувати їй удачу.
  • Традиція вишивати одяг не переривалась на українських землях ніколи. Таким чином оздоблювали речі всі верстви населення – від селян до знаті.
  • В Національному переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України наразі є три види вишивки: техніка "білим по білому" селища Решетилівка Решетилівського району Полтавської області, борщівська народна вишивка – чорна і з великою щільністю візерунку, а також гадяцька – виконана синім по білому.
  • Окрім хрестика в Україні побутує маса традиційних технік вишивки – лиштва, низь, мережка, різні виді декоративних швів, а також вирізування.
  • У північних районах України дуже поширена двоколірна вишивка – знамените поєднання червоного та чорного кольорів. А от у західних областях традиційні орнаменти дуже барвисті і можуть поєднувати більше десятка різнокольорових ниток в одному візерунку.
  • Певно, головним популяризатором включення вишиванки у повсякденний одяг можна вважати письменника Івана Франка.
  • Вишиванки є предметом колекціонування, в тому числі музейного. Особливо коштовні екземпляри можуть коштувати десятки тисяч доларів. Такі сорочки можна і треба зберігати, як сімейні реліквії та передавати у спадок.
  • На сьогодні вишивка більше не вважається суто жіночою справою. В Україні є відомі майстри-чоловіки, які створюють вишиті сорочки та інші предмети побуту.
  • Команда бібліотеки впродовж тривалого часу моніторила тематичні сайти аукціонів української автентики. Особлива увага приділялась вишитим сорочкам.
  • Пропонуємо вашій увазі дібрану нами фотогалерею. Якщо ви не маєте можливості відвідати музей, запрошуємо до перегляду скомпонованої фотогалереї. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування