A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

РОКИ ДОПЛЮСУЮТЬ, А ОТ ВНЕСКИ  - НІ

Дата: 07.05.2024 12:11
Кількість переглядів: 11

#BIBLIOвулик

#Бібліоадвокат

ДЕЯКИМ УКРАЇНЦЯМ ПРИ ПРИЗНАЧЕННІ ПЕНСІЇ ЗАРАХОВУВАТИМЕТЬСЯ СТРАХОВИЙ СТАЖ, НАБУТИЙ ЗА КОРДОНОМ. АЛЕ Є НЮАНСИ

 

  •  Найперше – для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, набутий в інших країнах , навіть , якщо з цією країною не укладено угоди щодо пенсійного забезпечення.
  • Після повернення з-за кордону особа матиме можливість зарахувати період роботи там для визначення права на призначення пенсії в Україні в 60, 63 або 65 років. Для цього треба буде надати Пенсійному фонду України документ, що підтверджує роботу за кордоном.
  • Але періоди трудової діяльності за кордоном будуть зараховуватися до страхового стажу лише у разі недостатності стажу, набутого в Україні.
  • Стаж роботи за кордоном до 1 січня 2004 року підтверджується записами в трудовій книжці. А ось набутий після цієї дати стаж можна буде підтвердити не лише трудовою книжкою, а й свідоцтвом про реєстрацію в соціальному реєстрі тієї країни, де здійснювалась трудова діяльність; реєстрацію в податкових органах; витягом із соціального реєстру; трудовими угодами; контрактами із роботодавцями, довідками про сплату податків тощо. Звісно, ці документи мають бути перекладені українською мовою,  а в деяких випадках навіть апостильовані.
  • Для визначення розміру пенсії будуть враховувати лише страхові внески, сплачені в Україні та стаж роботи, який особа набула і тут, і за кордоном. Тобто , сплачені за кордоном внески не враховуватимуться в розмір української пенсії. Водночас українці можуть оформити пенсію ще й у тій країні, де трудилися.
  • Є пенсійні новації, що стосуються кримчан.
  • Новий закон значно спрощує процедуру для тих, хто переїхав з тимчасово анексованого  півострова. Для цього особі досить подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в Україні. Для  розрахунку розміру пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу, якщо вона є на руках. Жодних підтверджень від пенсійного фонду країни-агресорки не потрібно. Якщо звернення  за призначенням пенсії відбувається вперше, то, крім заяви, треба надати повний пакет документів (трудова книжка, паспорт, ідентифікаційний код, диплом, військовий квиток, а для жінок – ще й свідоцтво про шлюб та народження дитини.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування