A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

МОВА – ВІКНО ДО СЕРЦЯ ЛЮДЕЙ

Дата: 21.02.2024 10:11
Кількість переглядів: 9

#BIBLIOвулик

#Мова_теж_зброя

 

Мова – запорука iснування народу.

 Захищаючи рiдну мову, ти захищаєш свiй народ, його гiднiсть,

 його право на iснування, право на майбутнє.

Не ухиляйся вiд цiєї боротьби…

 Це наш iсторичний обов’язок,

 виправдання нашого перебування на цьому свiтi.
Василь Іванишин

 

   21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови.

   В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови».

   Наша нація вже четверте століття веде виснажливу боротьбу за самовизначення і окрему від сусідніх народів державу. І однією з найважливіших ознак української ідентичності є саме мова. Поки є українська мова – є окрема українська нація. Українська мова варта того, щоб її захищати. І її треба захищати. З іншою не буде нас. Не буде України.

   До Міжнародного дня рідної мови у читальній залі підготовлено книжкову виставку «МОВА-ДУША НАРОДУ». До уваги користувачів пропонується література, що висвітлює питання історії розвитку української мови.

   Звертаємо вашу увагу на книгу української лінгвістки, докторки філологічних наук, професорки, організаторки і першої голови Національної комісії зі стандартів державної мови

 ОРИСЯ ДЕМСЬКА. УКРАЇНСЬКА МОВА. ПОДОРОЖ ІЗ БАД-ЕМСА ДО СТРАСБУРГА.

   На культурній мапі модерної української мови є дві важливі точки: Бад-Емс, звідки указом намагались переконати світ, що української мови немає, не було і не може бути, Страсбург – точка, де починається її нова історія як однієї з офіційних мов Європейського Союзу.

   Орися Демська розповідає історію мови, починаючи з моменту розпаду індоєвропейської прамови і до наших днів, про її взаємодію з іншими мовами, протистояння з російською, про українізацію і росіянізацію, про поразки, із яких вона таки вийшла переможницею.

   Просто про формування української державності і національної ідентичності через мову і завдяки мові.

   Юним читачам стане у нагоді пізнавальна настільна гра «Цікаве про мову». Гра складається з 208 карток з питаннями, які поділені на 8 тематичних розділів. У кожному розділі 25 карток з питаннями та ще одна картка «Твоє питання». Якщо гравець виймає таку картку, то він задає  своє питання на будь-яку тему з 8 розділів гри. Бажаємо цікаво і з користю для себе провести час за грою.

ЗАХОДЬТЕ ДО БІБЛІОТЕКИ НА ЦІКАВІ ЗАХОДИ, ДІЗНАТИСЬ ПРО АКТУАЛЬНІ ПОДІЇ, НОВІ КНИГИ, ПРО  СУЧАСНИХ ПИСЬМЕННИКІВ, ПОРАДИ ЩОДО ЧИТАННЯ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування