A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

«ДИВОСВІТ РІЗДВЯНО-НОВОРІЧНИХ СВЯТ»

Дата: 18.12.2023 10:27
Кількість переглядів: 66

#BIBLIOвулик

#Народні_ звичаї _і_традиції

 

Коли війною вся країна оповита,

а у домівки стукає Різдво –

ми просим миру в Бога у молитві

і хай панує в нас лише добро.

 

          Цієї зими багато українців Різдво відзначатимуть двічі: вперше – разом із Заходом 25 грудня, а вдруге -7 січня.

 Кожен народ має свої звичаї, шанує їх, береже, мов скарб, і передає крізь віки від покоління до покоління. Власне звичаї – це те, що ідентифікує народ, вирізняє його з-поміж численних етносів планети, робить його самобутнім, неповторним. Своїми традиціями , віруваннями, обрядами, а ще мовою, духовною культурою один народ відрізняється від іншого. Свої самобутні народні звичаї мають і українці.

День за днем, година за годиною наближаються різдвяно-новорічні свята. Цих свят з нетерпінням очікують як діти так і дорослі. Народні свята різдвяно-новорічного  циклу дуже колоритні, цікаві своє самобутністю і чарівністю, глибиною народної філософії, дивовижною красою і духовністю української нації. День Святого Миколая, Різдво, Новий рік, Щедрий вечір, Водохреща несуть у наші оселі та серця добро, любов, оновлення, злагоду та щирість радісних побажань.

Для мільйонів людей Різдвяні й новорічні свята - це час, який вони проводять разом з сім’єю і друзями, час відновлення тісних зв’язків про народження Ісуса Христа і про те, яку роль він відіграв у спасінні людства. Прийдешня низка різдвяно-новорічних свят – це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити дозвілля. Є безліч способів розважити себе.

 

ЗАВІТАЙТЕ ДО БІБЛІОТЕКИ НА БІБЛІОЯЛИНКУ З КНИГОЮ  ТА ЗИМОВУ МАГІЮ ЧИТАННЯ, БО ЦЕ ЧУДОВА МОЖЛИВІСТЬ ОЗНАЙОМИТИСЯ З ТРАДИЦІЯМИ ЗИМОВИХ СВЯТ: РІЗДВА ХРИСТОВОГО, НОВОГО РОКУ,СВЯТА МЕЛАНКИ, СТРІТЕННЯ ТА ІН.У НАС ВИ ЗМОЖЕТЕ ПОПОВНИТИ СКАРБНИЧКУ ТРАДИЦІЙ СВЯТКУВАННЯ ЦІКАВИМИ ІДЕЯМИ І ЗНАЙТИ ЩОСЬ НОВЕ.

Книжкова виставка «ДИВОСВІТ РІЗДВЯНИХ СВЯТ» проілюструє, як святкували різдвяно-новорічні свята українці. Тут ви знайдете цікаві книги про звичаї та традиції українського народу в зимові свята, як-то: «Звичаї нашого народу» Олекси Воропая, Василя Скуратівського «Святвечір» та « Дідух», «Український вертеп». Популярні серед користувачів видання Зої Ружин «Сяють весело зірки»: колядки та щедрівки на зиму Левка та Жанни Колодубів. Бібліотекарі проводять бесіди із читачами, розповідаючи їм про історію новорічної ялинки і традиції святкування: народні обряди, тексти колядок та щедрівок, автентичний український одяг. А яка чудова різдвяна українська кухня…

Українська кухня дійсно самобутня, адже увібрала всі дари щедрої землі й упродовж віків зродила багатющий колорит національних страв. Коли йдеться про українські страви, то перше, що згадуємо, - це зимовий борщ і пампушки з часником – візитівку національної кухні, французька цибулева зупка, гуцульська мамалига…

Упродовж зимових свят випадає чимало нагод зібратися за родинним столом і помічниками стануть книги Ольги Веребець  «Страви на чотири пори року. Зима» та « Звичаї нашого роду: страви української кухні». З даних видань ви довідаєтеся про найбільші свята –як церковні так і світські – та обрядові дійства, характерні для них; про страви, якими наші пращури частували гостей і про них пам’ятають лише старожили. Отож – поживних і смачних страв у зимові будні і свята з нашими книгами, і нехай ваш родинний стіл щедро повниться Божими дарами з лісу, поля, ріки, а у вашому домі буде тепло й затишно. Тож хай різдвяні свята проходять в українських домівках весело і з любов’ю.    

ХАЙ НАД УКРАЇНОЮ ЛУНАЮТЬ НАЙКРАЩІ КОЛЯДКИ І ЩЕДРІВКИ, ЩОБ ЗДІЙНИЛАСЬ  НАША СПІЛЬНА МРІЯ - МИР І  ПЕРЕМОГА.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування