A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

УКРАЇНСЬКА МОВА - МОВА ЄДНАННЯ ТА ПЕРЕМОГИ

Дата: 09.11.2023 10:11
Кількість переглядів: 127

Слова росли із ґрунту, мов жита.

Добірним зерном колосилась мова.

Вона як хліб. Вона свята.

І кров’ю предків тяжко пурпурова.
 

Ліна Костенко

 

   Ми маємо безцінний дар –  наймилозвучнішу і найкрасивішу мову світу. Для українського народу мова завжди була одним з найцінніших скарбів. В умовах численних окупацій іноземними загарбниками, зберегти мову означало зберегти націю, зберегти нашу українську самобутність.

В умовах, які склалися в нашій країні, українська мова набула особливої ваги – вона стала символом миру і єднання нації.

  Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що мова об’єднує народи в нації і зміцнює державу. Тому бібліотека спільно з вихованцями гуртка «Дивослово»  ЦДТЮ  (Керівник Ольга Ворона) провели годину єдності «УКРАЇНСЬКА МОВА – МОВА ЄДНАННЯ ТА ПЕРЕМОГИ». Під час заходу присутні познайомилися зі сторінками історії української мови, згадали скорботні дати на тернистому шляху її розвитку.

   Працівники бібліотеки підготували  книжкову виставку-експозицію «Світлиця слова у безмежжі часу»  та зробили огляд видань, завдяки яким діти ознайомилася з безцінними літературними пам’ятками українського народу, що зберігаються у фонді  бібліотеки: «Повість минулих літ», «Велесова книга», «Енеїда» І. П. Котляревського, «Кобзар» Т. Г. Шевченка та ін. На виставці були представлені художні твори та поезія українських авторів, книжкові видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу.

   Діти переглядали виставку літератури, читали вірші, згадували прислів’я та приказки про мову, подивилися презентацію  «ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО МОВУ». Не обійшлося й без мовознавчої гри.

   У залі линув сміх та мелодія українського слова. Все це створювало атмосферу свята та спокою. І на душі ставало неймовірно радісно, що українська мова є. 

   Від бібліотеки в дарунок вихованці отримали книжечки Ірини та Ігоря Калинців.

  Наприкінці заходу  пригадали геніальні слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову».

         Український письменник Дмитро Павличко сказав:

«На все впливає мови чистота,

Зір глибшає і кращають уста,

Стає точнішим слух, а думка ллється,

Як вітром розколихані жита».

 

Дорогі друзі, маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми – українці!». Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів! Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас!!!

 

МОВА - ЦЕ ЗБРОЯ!!!  РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування