A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ВІД КНИЖКИ - ДО ДІЛА, ВІД ДІЛА - ДО КНИЖКИ

Дата: 03.08.2023 14:55
Кількість переглядів: 30

     Вчорашній день…Довкілля заполонила ранкова злива, а під дахом бібліотеки – довгоочікувана зустріч з пані Оксаною Печарською, вона ж Маґда Дзвін. Каріатида, що підпирає українське небо: поетеса, невтомна дослідниця етніки, особливо традиційних регіональних вишиванок, жива персоніфікація Берегині. Сама невтомна у тій жертовній праці збирання і збереження нашої мистецької, на доброму хліборобському ґрунті зрослої традиції і гуртує довкола себе, і простих, і іменитих. Аби не губитися у власних словах – скористаюся її віршами(Маґда Дзвін. Ми нині сущі. -Львів:Видавництво «Свічадо» 2016.-160с.):

***

там за обрієм

наші праотці

небо втримують

аби ми

там за обрієм

ноги босенькі

спини голенькі…

…Спини голенькі… Якраз нагода на убра́ння, на вишиті батятицькі сорочки. Феномен тих вишиванок чекав роками на увагу дослідників і роками дбайливо збирався тут, у Кам’янці та на Кам’янеччині: Оксана Дерецька-Грицишин, Зоряна Сікорська, Михайло Владика, Іванна Хаврона, Олена Воляник, Марія Відлацька-Лис, Ольга Михайлюк, Ольга Котульська. Виставлені у бібліотечній залі ці рукотвори створили запаморочливу атмосферу дива: філігранні облямування орнаментальних смуг, особливості декорування частин вишиванок, змережування, вибагливість взорів на основі простих елементів. Низький вам, добрі люди, уклін за ваші старання і поміч. А пані Оксана фахово проводила обміри, приглядалася до найдрібніших деталей, переглядала старі фотографії батятичівців з колекції Михайла Юліановича Владики. Не забарилося і етнографічне відкриття: нарешті знайшли(чи то дійшли висновку) що великого розміру сорочки зі стійками – то чоловічі, такі рідкісні та пошукувані. От, не тільки на Тернопільщині, але й у Батятичах вишиті ружі вилися комірами-стійками, по нагрудній частині та дудах рукавів. Народилося чимало нових ідей та планів до реалізації:

- популяризувати «батятицький вишиваний спадок» у відтворенні фахових вишивальниць та дослідниць майстерні Магди Дзвін , створити друкований альбом, ввести у загальноукраїнський культурний простір особливості батятицького вишивання сорочок та комплектування строю. І найближчим часом провести майстер-клас з технік вишивання і збирання-пошиття вишитої ноші з с. Батятичі(спідниці «зі щітками», ґорсети з ромбовидними бісерними квітами).

…Закінчився емоційно насичений і сповнений розумових напружень день. Полягали на виставкові столи досліджувані сорочки. І стосик книжок – дарунок від пані Оксани Печарської чекає свого читача. І збірка її віршів «Ми нині сущі». А ми – нової зустрічі з Маґдою Дзвін та майстринями її спільноти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування