A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ЧАРІВНЕ СВЯТО ІВАНА КУПАЛА

Дата: 07.07.2023 09:45
Кількість переглядів: 33

#BIBLIOвулик

#Віртуальна_довідка

 

Сьогодні купало

У нас запалало-

Стороною дощик іде,

Стороною-

Тай на наше маєво клечане.

У купальські криниці

Збільшало водиці,-

                                                                                                           Стороною дощик іде,

                                                                                                        Стороною-

                                                                                                        Тай на наше житечко зелене.

 

   Івана Купала – одне із найзагадковіших традиційних свят, що відзначалися в Україні за часів язичництва. Воно припадало на 7 липня і пов’язувалося з літнім сонцестоянням. Ім’я ж святу дав Купало – бог земних плодів, урожаю, добробуту та лікарських рослин. Щорічно бібліотека відзначає його в рамках популяризації українських народних свят, звичаїв і традицій.

    В бібліотеці  до цього свята оформлено книжкову виставку «ЗЕЛЕНЕ КУПАЛО З ЛІТА УПАЛО». Представлена література ознайомить з культурою побуту українського народу, з історією виникнення свята Івана Купала, пов’язаними з цим днем звичаями, обрядами, прикметами, повір’ями та традиціями святкування. Окрасою виставки стали книги: «Свята, традиції, звичаї», «Народні обряди і свята», «Українська міфологія», «Українське народознавство», «Етнологія для народу», «Усна народна творчість», «Українська міфологія», «Світогляд українського народу». В них розкривається суть вабливої магії купальської ночі з її чарами, обрядами та несподіваними перетвореннями. Івана Купала відоме своїми цікавими традиціями та ритуалами. Вважається, що ніч на Івана Купала – магічна, тому в цей час не лише здійснюються мрії, але й є можливість дізнатися свою долю.

Святкуючи літнє сонцестояння наші предки проводили різноманітні обряди, ворожіння, які були пов’язані з водою, вогнем і травами. З того часу й повелося на Івана Купала стрибати через багаття, омиватися в річці та пускати вінки на воду, а також збирати цілющі трави та опівночі розшукувати магічний цвіт папороті.

Та якщо для одних ця ніч є загадковою та цікавою, то інші бояться Івана Купала, адже віддавна існує повір’я, що цієї ночі розгулює нечиста сила. Саме тому слов’яни розпалювали величезне багаття, аби відігнати злих духів. Хлопці стрибали через вогонь, щоб визначити, чи чекатиме на них щастя в наступному році. Вважалося, що хто з хлопців найвище стрибнув, того чекає неземне кохання. Дівчата особливо любили свято Купала, адже за допомогою різних обрядів, вони могли передбачити своє майбутнє. Головними атрибутами свята вважалася Марена і Купало. За слов’янськими міфами, Марена – це божество, яке морило землю холодом, а людину – хворобами та голодом. Розпочинали святкування з виготовлення опудала – Марени та Івана Купала. Зазвичай, їх робили з гілок різних дерев та прикрашали вінками. Взявшись за руки дівчата ходили навколо головних персонажів свята, водили хороводи та співали пісні. Такі гуляння могли тривати цілу ніч. За повір’ям, купальська ніч є найкоротшою, тому слов’яни не спали аж до ранку. Серед основних атрибутів свята було купання на сході Сонця. За давніми віруваннями, такий обряд змиває всі гріхи, хвороби та зміцнює імунітет. Також зранку дівчата вмивали обличчя росою, аби увесь рік бути здоровими, красивими та рум’яними.

 

ЗАПРОШУЄМО МЕШКАНЦІВ ТА ГОСТЕЙ ГРОМАДИ ЗАВІТАТИ У БІБЛІОТЕКУ. ТУТ ЗАВЖДИ ЦІКАВО І КОРИСНО.

БІБЛІОТЕКА ЧЕКАЄ САМЕ НА ВАС!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування