A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БІЖЕНЦІВ

Дата: 19.06.2023 10:12
Кількість переглядів: 30

#BIBLIOвулик

#Всесвітній_день_біженців

#Віртуальна_довідка

 

   Щороку, 20 червня, відзначають Всесвітній день біженців, заснований Організацією Об’єднаних Націй на честь сили, мужності, витримки мільйонів біженців по всьому світу.

   Війна росії проти України спровокувала найбільшу в Європі міграційну кризу з часів Другої світової. За даними ООН, від початку вторгнення мусили полишити свої домівки та перетнути український кордон до 7-ми мільйона співгромадян. І це без урахування ще 3,8 мільйона людей, які з тих же причин набули статусу внутрішньо переміщеної особи.

   Куди саме за кордон подались утікачі від війни? Зрештою, чи всі повернуться додому, після того як здолаємо ворога?

   Внутрішньо переміщеною особою (ВПО) є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

   Відповідно до Конституції Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, в якій людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

   Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

   Згідно із статтею 2 Закону України ,,Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” Україна вживає всіх можливих заходів, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, щодо запобігання виникненню передумов вимушеного внутрішнього переміщення осіб, захисту та дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, створення умов для добровільного повернення таких осіб до покинутого місця проживання або інтеграції за новим місцем проживання в Україні.

   Зареєстровані як внутрішньо переміщені особи громадяни пенсійного віку, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші особи, які перебувають у складних життєвих обставинах, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до чинного законодавства України за фактичним місцем проживання чи перебування.

   Соціальний захист малозабезпечених сімей внутрішньо переміщених осіб, в тому числі багатодітних, забезпечується шляхом надання їм допомоги відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” (далі – Закон) з урахуванням сукупного доходу та майнового стану сім’ї.

    Відповідно до статті 5 Закону розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.

    Зокрема, на сьогодні за рішенням комісій, утворених районними, районними у м. Києві державними адміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад житлова субсидія може призначатися одному з членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, якщо вони є внутрішньо переміщеними особами. У такому випадку склад домогосподарства декларується заявником (внутрішньо переміщеною особою) при зверненні за призначенням житлової субсидії.

   Всесвітній день біженців перш за все є нагодою згадати про тих, хто був змушений залишити свої домівки, родину, роботу, друзів, своє звичне та налагоджене життя, тих, хто був змушений тікати зі своєї батьківщини та шукати притулок і захист в незнайомих, чужих країнах. 

    Сповідуючи принципи, проголошені Конвенцією про статус біженців європейські країни прийняли громадян України та внесли зміни у національне законодавством своїх країн, щоб надати можливість біженцям з України реалізуватися у цей нелегкий для них час.

    04 березня 2022 року Радою ЄС було прийнято рішення про застосування Директиви від 20 липня 2001 року № 2001/55/EC про мінімальні стандарти надання тимчасового захисту у разі масового напливу переміщених осіб та про заходи, що сприяють збалансованості зусиль між державами-членами щодо прийому таких осіб та несення їх наслідків, відповідно до якої українці отримали змогу звернутися за міжнародним захистом у Європейському Союзі, отримати статус біженця чи додатковий захист. Водночас актуальним став ще один інструмент – «тимчасовий захист» в Європейському Союзі.

    Завдяки такому рішенню українці змогли отримати прихисток та різносторонню допомогу, що стало сигналом цілому світу, що Україна та її громадяни не залишені напризволяще.

    Переконані, що разом з міжнародними партнерами Україна обов’язково переможе і наші громадяни, які змушені були покинути свою рідну землю, обов’язково повернуться додому, у звільнену від агресора та окупанта країну!

 

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!!! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування