A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ГОЛОС ВІЙНИ

Дата: 08.05.2023 10:02
Кількість переглядів: 30

#BIBLIOвулик

#Книги_війни

#Памятаємо_Перемагаємо

#День_памяті_та_примирення

#Український_інститут_книги

 

     8 травня 2023 року Україна разом Європою та США відзначає День пам'яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні. Близько 8-10 мільйонів українців загинули у війні 1939-1945 року. ПАМ'ЯТЬ означає, що ми пам'ятаємо всіх військових і цивільних жертв цієї війни, а ПРИМИРЕННЯ - що країни Європи уклали мир після війни. Вахтанг Кіпіані у своїй книзі « Друга світова. Непридумані історії» розповідає про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після. Зокрема , ви дізнаєтесь про:

- українців, які воювали в різних арміях;

- життя депортованих;

- долі вивезених на примусові роботи;

- чоловіків і жінок, що назавжди лишилися молодими.

ОДНА ВІЙНА – РІЗНІ ДОЛІ

     У 2023 році Україна відзначає це свято в умовах повномасштабної війни з РФ. На зміну німецькому нацизму на наші землі прийшов російський рашизм. Ми віримо, що незабаром у календарі свят України з'явиться нова святкова дата - ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ НАД РОСІЄЮ.

    А сьогодні вже понад рік триває війна…Мільйони українців стали вимушеними мігрантами, позбулися даху над головою. Як писав український класик В. Сосюра, «щасливий той, хто в світі має своє гніздо, а в нім любов». Домівки багатьох знищено, вбито любов, бо забрано людські життя, зруйновано тисячі доль…

    Коли скінчиться Ця війна? Напевно, це питання хоча б раз, але виникало у кожного. А у декого по кілька разів на день. Важко не запитати себе (Бога, Всесвіт) знову і знову про це, коли чуєш новини про смерть військових і мирних мешканців, що стало вже щоденним, про зруйновані будинки, сотні тисяч переселенців і тисячі поранених у госпіталях по всій країні. Наша війна. На нашій землі. Не десь там і з кимось, а тут і з нами. Ця думка підточує серце. Лізе у сни, витісняє якісь звичні бажання і плани…Коли скінчиться, ця війна?

А ЯК ЧАСТО МИ ЗАПИТУЄМО СЕБЕ, КОЛИ ВОНА ПОЧАЛАСЯ?

…Навряд чи минулої зими. І не з анексії Криму чи окупації Донбасу. І навіть не з часів Майдану. А значно раніше. І без розуміння, коли почалася наша війна, ми не знайдемо відповіді на запитання, коли ж вона нарешті скінчиться. Війна почалася давно і триває досі. Просто перейшла у найгіршу з можливих форм – зі снарядами , ракетами, окопами, кров’ю і смертю. Стала помітною, набула таких обрисів, повз які не пройдеш, здивовано звівши брови: «Не помітив». І саме ця війна – страшна, брудна, трагічна – надає форми і кольору іншим процесам, які тривали до…Війна – це завжди боляче, страшно і некрасиво. Але завжди є місце для хороших розповідей і оптимізму. А ще – ПАМ’ЯТІ, саме тому до вашої уваги книга

    Катастрофа і тріумф. Історії українських героїв [Текст] / за загальною ред. Лариси Івшиної. - 2-ге вид., перероб.- Київ: «Українська прес-група»,2016.-296с.

     Ця книга – про тих, хто пішов боронити нашу землю та берегти єдність країни. Про тих, хто робив героїчні вчинки, просто добре виконуючи свою роботу і залишаючись вірним присязі. Вона про силу, волю і мужність. Про героїв, про тих, хто загинув, і тих хто вижив, пройшов, пережив. У цій книзі ви можете прочитати знакові історії про знакові події цієї війни.

     ЧОМУ КНИГИ ПРО ВІЙНУ ВАЖЛИВІ? Тому що це – документальна хроніка, яка фіксує кожен день трагічного спротиву країні-агресору – росії – українців і солідарних з нами громадян інших держав. Тому що це історія, яку нині пишуть разом усі свідомі українці, усі ті, хто своєю щоденною працею наближає нашу ПЕРЕМОГУ.

     Також пропонуємо вашій увазі інші цікаві видання:

Друга світова непридумані історії (не) наша, жива, інша [Текст] : бібліотека «історичної правди» / укладання й передмова Вахтанга Кіпіані.-Харків: Vivat,2018.-290с.

Вільчинський Олександр. У степу під Авдіївкою [Текст] / Олександр Вільчинський.-Харків: Фоліо,2019.- 187с.

Курков Андрій. Війна [Текст] /Андрій Курков.-Харків, 2019.-632с.

Довгань Маргарита. Шпитальні нотатки [Текст]:лютий 2015р. / Маргарита Довгань.- Київ.,2018.-288с.:іл.

Голос війни [Текст]:історії війни .- Київ,2017.-224с.

Гуменюк Борис. Блокпост [Текст]:вірші. Новели. Публіцистика / Борис Гуменюк.- Київ: ВЦ «Академія», 2016.-316 с.

У вогняному кільці [Текст]: оборона Луганського аеропорту / Сергій Глотов, Анастасія Глотова, Анастасія Воронова; Юрій Руденко, Дмитро Путята; худож.-оформлювач В.М. Карасик.- Харків:Фоліо,2018.- 540с.;іл.- ( Хроніка).

Гуменюк А.Д. Пісні війни [Текст]: етюди про війну / А.Д. Гуменюк.- Львів: СПОЛОМ, 2018.- 84 с.

Другий місяць війни [Текст]: хроніка подій. Промови та звернення Президента Володимира Зеленського.- Київ: Фоліо, 2022.

Тихий В., Пузік В. Наші котики; Бліндаж [Текст] / Валерій Пузік.- Харків: Фоліо, 2020.- 242с.:іл.

     Автори цих творів є або безпосередніми учасниками воєнних подій, або глибокими співтворцями художнього віддзеркалення війни. Деякі з цих письменників уже здобули високе визнання своєї творчості, а художнє осмислення української звитяги та трагедії є яскравою сторінкою нашого літературного процесу. Сподіваємось, що вищезазначені видання неодмінно знайдуть своїх читачів, стануть у пригоді під час проведення міжнародного суду над рашистами.

    Шановні користувачі!!!

    Якщо у вас є сили відірвати себе від новин і присвятити деякий час читанню – варто це зробити, тому що книга допоможе вберегти крихту нормальності посеред війни, а , значить трохи наблизити мить нашої ПЕРЕМОГИ.

    Тому все #Все_буде_Україна!

   Як і все те , що#Все_буде_бібліотека!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування