A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ВЕЛИКДЕНЬ І ТАЄМНИЦІ ПИСАНКАРСТВА

Дата: 11.04.2023 14:23
Кількість переглядів: 45

#Biblioвулик

#Традиції_Звичаї_Обряди

          Незабаром – найбільше християнське свято – Великдень. Свято добра, віри надії та любові. Усього того, чого нам усім так не вистачає…Підготуватися до Великодня в українських традиціях, нічого не забути і все встигнути вчасно, вам допоможе  огляд виставки-інсталяції « ВЕЛИКДЕНЬ ІДЕ  - СВЯТО В ДУШІ НЕСЕ».  З цими путівниками-порадниками ви знатимете усі головні обряди на Свято Воскресіння Христового, сплануєте святкове меню з обов’язковими стравами, пограєте у родинному колі у Великодні ігри та забави, вивчите обрядові пісні та вірші, а ще дізнаєтеся більше про писанкарство і зробите перші кроки у цьому сакральному мистецтві українців.

         Якщо ви бажаєте всебічно підійти до святкування, то у нагоді вам стане книжка Братів Капранових «Веселих свят!», яку можна сміливо назвати малою енциклопедією українських свят. Тут ви знайдете рецепт паски і як зробити крашанку, великодню листівку – витинанку і великодні прикмети.

         До уваги користувачів книга Олекси Воропая « Звичаї українського народу» та крім звичаїв та обрядів книжка містить тексти Великодніх пісень, веснянок та віршів, секрети писанкарства, рецепти святкових страв та іншу корисну інформацію.

        Народ живе красою, вміє не лише створити, а й обезсмертнити себе у прекрасному. Стільки стрілося у писанці. Писанка - це неповторне багатство…Його треба берегти, як безцінний скарб! Нам слід пишатися ним перед усім світом!

        У книзі О.Г. Соломченка  «Писанки українських Карпат»  зібрано  орнаменти писанок. Орнаментальне мистецтво писанок безмежно багате різноманітністю форм, мотивів, елементів, рисунків, композиційних варіантів, розмаїття кольорових сполучень. Цікавим є те, що в канадському місті Вегревіл (провінція Альберта), за проектом Павла Цимбалюка споруджено 12-метровий пам’ятник українській писанці.

      Для тих, хто цікавиться писанкарством , корисною буде книжка Віри Манько «Українська народна писанка». Уся зібрана інформація про писанку є лише прелюдією, все ще тільки має ожити в таємничій містерії самого писання, яку пропонує авторка, даючи свої практичні вказівки. І якщо у чиїхось руках як наслідок народиться маленьке диво - традиція житиме.

        Якщо вам набридли традиційні способи фарбування яєць і ви хочете щось зовсім нове й гарне — ми допоможемо. Таким незвичайним способом є «декупаж». Приємним і зручним у даному випадку є те, що «творити» на таких яйцях можна що завгодно. Єдине, яйця повинні бути білими, щоб такі візерунки та розмальовки було чітко видно.
Такі яйця в стилі декупаж виглядають вишукано і святково.

 

 

 

Великий день!

І серце хай воскресне,

Живий вінок святих пісень

У душах будем нести:

«Христос Воскрес!

Єднаймося, Родино!» -

Свята мелодія з небес

 Благословенням лине!

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 

Шановні користувачі!

Бібліотека є не тільки джерелом інформації, а й місцем спілкування. Одні приходять сюди, щоб провести свій вільний час, інші шукають відповідну літературу, сподіваючись підвищити рівень знань і майстерності. В цьому Вам допоможе як бібліотекар так і дана література.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування