A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ДИВОСВІТ РІЗДВЯНИХ СВЯТ

Дата: 29.12.2022 11:00
Кількість переглядів: 56

#Бібліотека_територія_дозвілля

#Бібліотеки_як_центри_підтримки_ВПО

#Український_інститут_книги

 

На Різдво казкова днина, сяє снігом Україна!

Колядки усі співають, Різдво боже прославляють!

Ми народу гарні діти – України-неньки квіти!

Це ж рожденного вітати зайшли янголи до хати.

 

     Війна змінила життя кожного, принесла біль і переживання. Щоб витримати це жахіття і перемогти, треба мати щось незмінне і святе, таке, як традиції Різдва. На Кам’янеччині бережуть з діда-прадіда і родинні страви, і колядки, і віншування, попри заборони як і в радянський час, так і тепер російський окупант не зіпсує нам Різдва і вся українська родина збереться на святу вечерю і на столі стоятимуть 12 страв…

        Для мільйонів людей Різдвяні й новорічні свята – це час, який вони проводять разом з сім’єю і друзями, час відновлення тісних зв’язків. Чимало інших людей вважає ці свята часом, коли можна роздумувати про народження Ісуса Христа і про те , яку роль він відіграв у спасінні людства. Прийдешня низка новорічно-різдвяних свят – це відмінний привід  для того , щоб урізноманітнити дозвілля. Є безліч способів розважити себе.

     Завітайте до бібліотеки, бо це чудова можливість познайомитися з традиціями зимових свят: Нового року, Різдва Христового, Свята Меланки, Стрітення та ін. У нас ви зможете поповнити скарбничку традицій святкування цікавими ідеями і знайти щось нове.

      Книжкова виставка «Дивосвіт різдвяних свят» проілюструє як святкували новорічно-різдвяні свята українці. Тут ви знайдете цікаві книги про звичаї та традиції українського народу в зимові свята, як-то «Звичаї нашого народу» Олекси Воропая, « Святвечір» та « Дідух» Василя Скуратівського, «Український вертеп». Підвищенний інтерес у користувачів викликає видання Зої Ружин «Сяють весело зірки»: колядки та щедрівки на зиму Левка та Жанни Колодубів. Бібліотекарі проводять бесіди з внутрішньо-переміщенними особами-читачами (ВПО), розповідаючи їм про історію та традиції святкування Різдва: народні обряди, тексти колядок та щедрівок автетичний український одяг та таку чудову  різдвяну українську кухню… Коли йдеться про українські страви, то перше, що згадуємо, - це зимовий борщ і пампушки з часником – візитку національної кухні.

      Незважаючи на воєнний час, давні різдвяні традиції відроджуються і сьогодні. У багатьох  місцевостях України, у багатьох родинах урочисто відзначається Різдво, відбуваються колядування і щедрування. Тож , хай різдвяні свята проходять в українських домівках весело і з любов’ю.

За київським часом о п’ятій

У чорному небі – вогонь

Від зірки чи збитих снарядів.

Народ ся рождає, славімо його.

Під дике ревіння сирени

Розноситься звістка кругом,

По землях, ба більше - по венах:

Народ ся рождає, славімо його.

Здивовані світлом незгасним

Плетуться волхви ланцюгом

З дарами, під зірку, до ясел.

Народ ся рождає, славімо його.

Хоч Ірода військо стокриле

Ширяє з брудним батогом,

Під захистом вищої сили

Народ ся рождає, славімо його.

Здійснять ще дива його руки

У ранах, що спробуй загой. 

Із кров’ю, сльозами, у муках

Народ ся рождає, славімо його.

Павло Вишебаба.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування