A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ДУША НАРОДУ ЖИВЕ У МОВІ

Дата: 10.11.2022 09:34
Кількість переглядів: 20

#Український_інститут_книги

"Єдиний скарб у тебе – рідна мова.

Заклятий для сусіднього хижацтва.

Вона твого життя міцна основа,

Певніша над усі скарби багатства"

                                            П. Куліш

 

    9 листопада – День української писемності та мови. Це одне з наймолодших державних свят. Вперше це свято відзначили у 1997 році після Указу Президента України.

       У цей день кожен із нас має нагоду задуматися про українську мову. Як багато пережила наша мова… Її забороняли, їй відмовляли у праві вважатися мовою, її викорінювали разом із найкращими представниками нації… Та вона вижила і сьогодні кожен із нас може говорити нею вільно і без остраху. Шануймо нашу мову! Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя і свої сподівання, розум, досвід, почування.

     За православним календарем 9 листопада – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

           «Вивчайте, любіть свою мову, як світлу Вітчизну любіть!» під таким закликом з цієї нагоди  у світлиці українського слова «Душа народу живе у мові» бібліотека та вихованці гуртка «Дивослово»  ЦДЮТ ( кер.Ольга Ворона) відзначили День української писемності та мови.

          Ведучі заходу розповіли про історію розвитку української мови, розкрили її роль серед східнослов’янських мов.

     Учасники виразно декламували вірші українських поетів, приймали участь у конкурсно-мовних вікторинах «Мовні заморочки»,  «Редактор», пригадували прислів’я і приказки, розгадували загадки тощо. Підводячи підсумки, можна сказати, що юні кам’янчани, люблять Україну, люблять свою мову, добре знають історію її виникнення.

       Присутні із задоволенням переглянули онлайн-презентацію «До джерел слов’янської писемності», підготовлену бібліотекою на основі видань, що представлені на виставці, яка розкриває роль української мови, знайомить з творами щодо походження і розвитку української мови, допомагає читачам дотримуватись культури мови та занурення у  дивовижний світ українського слова.

ТОЖ НАСОЛОДЖУЙМОСЯ РІДНОЮ МОВОЮ, АДЖЕ ТАКА МЕЛОДИКА І КРАСА ВАРТІ ЦЬОГО!!!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування