A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ЗУНР –СТАНОВЛЕННЯ НАШОЇ ДЕРЖАВНОСТІ

Дата: 31.10.2022 10:05
Кількість переглядів: 27

«Нікчемний той народ, який не вшановує

пам'ять своїх героїв, які боролись за волю

і незалежність своєї держави».   

                                                 Й. Сліпий

          1 листопада – знаменна і вікопомна дата в історії нашого краю та  українського народу. В цей день на  західно-українських  землях після сотні літ польського і австрійського панування була створена Західно-Українська Народна Республіка.

           Цей день символ невмирущої ідеї столітньої боротьби галицьких українців за волю і свою державу.   Цей день знищив у народі дух рабства, що його виплекали і віками підтримували польські та австрійські окупанти. Цей день є днем пам'яті про борців за свободу України , які віддали за її незалежність найдорожче – життя. 13 листопада 1918 року  УН Рада  затвердила Конституційні основи новоствореної держави – «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської імперії», нова держава отримала назву «Західноукраїнська Народна Республіка». В цьому законі закріплювались верховенство і суверенність народу, який мав здійснювати їх через свої представницькі органи. Гербом ЗУНР став золотий лев на синьому полі, прапором – синьо-жовтий, гімном – пісня «Вже воскресла Україна» («Ще не вмерла Україна»). Польські керівні кола не змирилися з утворенням ЗУНР. Уже з перших днів листопада на вулицях Львова розгорілись збройні сутички між українськими і польськими загонами. Бої проходили з перемінним успіхом, та у ніч на 22 листопада українські підрозділи змушені були залишити Львів. Уряд ЗУНР переїхав до Тернополя, а з січня 1919 р. до Станіслава. 22 січня 1919 р. у Києві, на  Софіївській  площі, було урочисто проголошено Акт про злуку ЗУНР і УНР, який мав декларативний символічний характер. Проте боротьба не була марною. Урядові ЗУНР вдалося налагодити адміністрацію краю, забезпечити функціонування шкіл, пошти, телеграфу, залізниці і прийняти цілу низку законів.

          Західноукраїнська Народна Республіка проіснувала 257 днів. Безсумнівно, поразку ЗУНР зумовив цілий ряд факторів. Проте жоден з них не здатний перекреслити роль цього державного утворення в історичному просуванні українського народу шляхом національної свободи і державної незалежності. ЗУНР увійшла в історію як героїчна сторінка у боротьбі українського народу за незалежність, вільний демократичний розвиток.

          Дізнатися більше про той буремний час допоможуть книги представлені на виставці «На скрижалях нашої історії». Книги знайомлять з історією ЗУНР, з постатями героїв, що стали бойовим прикладом, джерелом національної традиції для майбутніх поколінь. Обов’язок кожного з нас - пам’ятати історію нашого народу.

Зійшлися ми в одній родині,

Щоб пом’янути славний час,

Коли в офіру Батьківщині

Себе принесли кращі з нас.

Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду тематичної виставки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування