A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

Війна, якої не було

Дата: 29.08.2022 14:04
Кількість переглядів: 47

 

#УКРАЇНСЬКИЙ_ІНСТИТУТ_КНИГИ

 

ПРЕС-ДАЙДЖЕСТ

   Російсько-українська війна, яка почалася в 2014 році, триває, і не можна забувати про тих, хто зі зброєю в руках фактично захищає благополуччя Європи.

29 серпня – День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України є надзвичайно важливим днем для майбутнього нашої країни. 

У серпні 2014 року під містом Іловайськ розгорнулась одна із найстрашніших битв для української армії у війні на Донбасі. Бої тривали майже місяць , з 6  по 29 серпня і увійшли в історію під назвою « Іловайський котел». Українська армія втратила 366 воїнів, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон. Це спонукало українську сторону погодитися на умови Мінського перемир'я, підписаного 5 вересня 2014 року в білоруській столиці.

 Усі пекельні дні військові, добровольці, медики, волонтери проходять пліч-опліч. Сьогодні події, що стали історією, пригадувати легше. Той, хто воював, найбільше бажає всім миру. Той, кому вдалося вижити у боях за Донецьк, Іловайськ та за весь схід України найбільше бажає , щоб ця війна була останньою. Таким чином  «Іловайський котел» у наших літописах залишиться як величезна трагедія  і водночас як приклад героїзму, мужності і незламності тих людей, які, попрощавшись із життям, дивом повернулися живими.

Вовк І. На щиті. Спогади родин загиблих воїнів [Текст]: Іловайськ / Ірина Вовк; літ. Ред.. О. І. Думанська О.А. Гугалова- Мєшкова.- Харків: Фоліо, 2020.- 475с.:іл.- (Хроніки)

Спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні , місяці й роки російсько-української війни , зібрані й художньо адаптовані, - це потреби людської пам'яті, пам'яті серця про незабутніх. Це непроминальний біль живих, їхня туга за втраченим, а також нагадування людям цивільних, хто заплатив найдорожчу ціну за їхній спокій і добробут.

       Бура Д., Красовицький О.  Хроніка війни. 2014-2020: у 3-х т. – Т.1. [Текст] :від Майдану до Іловайська /Дар’я Бура, Олександр  Красовицький; художник-оформлювач О.А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2020 – 478 с.: іл. – (Хроніка).

Метою написання цього документального літопису-хроніки було прагнення переосмислити новітню історію, нагадати хронологію подій, що призвели до анексії Криму Російською Федерацією і початку гібридної збройної військової агресії РФ на Донбасі. Упорядники переглянули і хронологічно впорядкували тисячі публікацій щоденних новин і повідомлень з офіційних джерел.

Продовженням став другий том «Від першого до другого «Мінська», який висвітлює події з вересня 2014 року до 20 лютого 2015 року.

Бура Д., Красовицький О. Хроніка війни [Текст] : 2014-2020: у 3-х т. – Т.2. Від першого до другого «Мінська» / Дар2014-2020: у 3-х т. – Т.2. Від першого до другого «Мінська»/ Дар’я Бура, Олександр Красовицький; художник- оформлювач О. А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2020. – 474с.: іл. – (Хроніка).

Сухі інформаційні рядки звернень  проілюстровані свідченнями безпосередніх учасників подій, процитованих з книг- хронік, що вийшли раніше у видавництві «Фоліо». Долучені спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, про новітніх героїв, хто заплатив найдорожчу ціну за спокій і добробут українців.

У третьому томі  «П’ять років гібридної війни» подається  хроніка новин від кінця лютого 2015 року до 31 жовтня 2020 року.

Бура Д., Красовицький О. Хроніка війни [Текст] : 2014-2020: у 3-х т. – Т.3. П’ять років гібридної війни / Дар’я Бура, Олександр Красовицький ; художник – оформлювач О. А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2020. – 478с.: іл. – (Хроніка).

У зворушливих, абсолютно реальних, проникливих образах цієї книги, в насичених і часом кривавих хроніках – справжнє обличчя української нації і проста правда про брудну російсько-українську війну. Як постріл в десятку, книга безкомпромісно викриває безбожний режим Путіна.

Наступна документальна хроніка описує події, пов’язані з обороною міжнародного аеропорту «Луганськ» та прилеглих населених пунктів (квітень - початок вересня 2014 року), а також події, що передували окупації Луганська (зима – весна 2013-2014 років).

У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту [Текст] /Сергій Глотов, Анастасія Глотова, Анастасія Воронова; Юрій Руденко, Дмитро Путята; художник-оформлювач В.М.Карасик. – К.: ДОВЖЕНКО БУКС, 2018. – 540с.: іл.

Ця книга – результат першої в Україні спроби зібрати та проаналізувати свідчення безпосередніх учасників однієї з найгероїчніших і найтрагічніших операцій початку російсько-української війни, що досі лишається маловідомою для більшості українців.

 

Тим, хто хоче дізнатись більше інформації про героїзм захисників Донецького летовища, пропонується роман Сергія Лойка «Аеропорт».

Лойко С. Аеропорт[ Текст] / С. Лойко. – К.: Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 344 с.

Дана книга не хроніка, не розслідування, не літопис. У ній багато персонажів, багато переплетених драматичних сюжетних ліній. Дія роману починається в Аеропорті й розгортається щохвилинно протягом останніх п’яти днів понад 240-денної облоги. Хоча роман заснований на реальних фактах, усі персонажі – плід художнього вимислу, як і назва Аеропорту.

Ще один роман цього ж автора – «Рейс» - є і класичним бойовиком, і кримінальною драмою, і хвацько закрученим політичним трилером, і репортерським розслідуванням, що втягує у свій вир злодіїв і чекістів, маніяків і президентів, Москву і Пафос, Лос-Анджелес і Донбас.

Лойко С. Рейс [Текст]: роман / Сергій Лойко. – К.: Брайт Стар Паблішинг, 2017. – 432с.

В основу романа-трилера покладено реальні події. Головний герой  самостійно розслідує обставини загибелі його дружини й доньок, які летіли у «Боїнгу», збитому над Донбасом. Захопливий сюжет не відпускає увагу до останньої сторінки.

 

Ще один роман про долі людей, чиє життя тепер матиме чіткі «до» і «після», про надії і втрати, про боротьбу і силу волі, про помилки, вічне шукання істини й непереборне бажання жити – «раКУРС» Світлани Талан.

Талан С. РАКУРС[ Текст]: роман / Світлана Талан. – 2-ге вид. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019. – 320с.

Східна Україна, 2014 рік. Еліна, жителька Луганська, навіть у найкритичніший момент не може залишити місто: вона має виконати розвідувальні завдання. Через певний час жінка потрапляє під підозру та вирішує вивезти дітей, однак у Луганську залишаються її батьки й сестра. Єдина можливість не відмовлятися від боротьби – вступ до лав військових. Еліна стає добровольцем батальйону «Айдар»…

Євген – прибічник ЛНР. Він щиро підтримує «ту сторону» і, щоб підтвердити свої переконання реальними діями, йде воювати. Цей крок змінить його життя назавжди: він побачить правду і визнає свої помилки. Попереду чекає довгий шлях…

 

Продовжуючи аналізувати творчість Світлани Талан, хочеться сказати, що свої романи в жанрі «реальних історій» вона недаремно  починає з попередження про випадковість збігу імен і прізвищ героїв. Бо вони – не надумані персонажі, а ті, кого ми щодня вітаємо на сходовому майданчику чи зустрічаємо на автобусній зупинці, наші сусіди, родичі, знайомі. Таким є роман «Повернутися дощем».

Талан С. Повернутися дощем [Текст]: роман / Світлана Талан. – 2-ге вид. – Харків: Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 448с.

Лихо відступило від Сєвєродонецька, але велика Настина родина розвіяна по світу: мати їде до Західної України, сестра – у Росії і чути не хоче про повернення, а діти…Іванка й Геник, брат і сестра – непримиренні вороги…Настя везе у волонтерському бусі допомогу хлопцям, бо під Іловайськом неспокійно. Вона не знає, що поспішає назустріч долі…

А доля героїні «Доці»Тамари Горіха Зерня, дебютного роману авторки,  розгортається навесні-влітку чотирнадцятого року в Донецьку.

Горіха Зерня Т. Доця [ Текст]/ Тамара Горіха Зерня. – К.: Білка, 2019. – 288 с.

Крок за кроком читач спостерігає процес трансформації, переродження гречкосія у воїна. Ця книга назавжди змінила того, хто її написав, і змінить кожного, хто її прочитає.  «Доця» був відзначений премією Книга року BBC за 2019 рік. Планується екранізація роману.

 

Наступною є історія випробувань чоловіка після повернення з війни.

Гридін С. Чужий [Текст]: повість / Сергій Гридін. – К.: ВЦ «Академія», 2019 – 144с. – (Серія «Ім’я»)

Окопне життя – не найжорстокіше випробування для бійця Миколи Гаврилюка. Довгождане повернення додому для багатьох стає останнім рубежем війни. Там падають не від осколків і куль. Там убиває байдужість. Щось незбагненне віддалило дружину, забрало взаєморозуміння із синами. Він уже не бажаний на роботі, нездоланними були мури бюрократії. Усім став чужий, нікому не потрібен. Приречений залишитися наодинці зі своєю війною…і жити всупереч.

 

 

 

 

Наступна книга так і називається

«Жити всупереч: проблеми цивільного населення під час війни на Донбасі» [Текст] / Є. Бардяк, Д. Денисенко, Н. Каплун, К. Котлярова, А. Москаленко, О. Ніжельська; за заг. ред. А. Боднар, С. Шлегеля // БО БФ «Восток СОС», ГО «Громадський комітет захисту конституційних прав та свобод громадян», ГО «Правозахисний центр громадських досліджень», ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець». – К.: «Видавництво «Фенікс», 2018. – 208с.

Дослідження спрямоване на висвітлення проблем, з якими стикається цивільне населення внаслідок збройного конфлікту на сході України. Це насамперед такі, що стали наслідком обстрілів міст, селищ та сіл, розміщення військової техніки у зонах проживання цивільного населення, та надання медичної допомоги пообіч лінії розмежування. У збірці звітів проаналізовано національне законодавство та міжнародно-правові норми, вплив конфлікту на рівень життя жителів Донбасу.

Автори також напрацювали рекомендації для відповідальних установ, організацій та інституцій, які вповноважені вплинути на зазначені у звітах проблеми.

 

І наостанок, про одну з головних проблем цієї війни – колективне потьмарення розуму – Оксана Забужко в своїй збірці «І знов я влізаю в танк…»

    Забужко О. «І знов я влізаю в танк…» [Текст ] :Вибрані тексти 2012-2016: Статті, есе, інтерв’ю, спогади /Оксана Забужко. – К.: Видавничий Дім «Комора», 2016. – 416с.:іл.

Нова збірка актуальної публіцистики відомої письменниці – це книга для тих, хто не уникає чесних відповідей на нагальні питання і переймається викликами, які ставить перед українцями сьогодення. Тут ідеться про химери «поневоленого розуму» та про нові маски й форми, яких набуває в епоху мас-медіа давня війна, про пошук героїв, про знакові постаті й тексти, а зрештою про те, як гідність і спротив нав’язаним правилам гри дають нову надію європейській цивілізації. Це ексклюзивний репортаж із гарячих точок інформаційного фронту, де триває боротьба з забуттям і байдужістю, які мало не коштували нам держави.

Разом до перемоги! Все буде Україна.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування