A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ВИШИВАНКА ЄДНАЄ УКРАЇНЦІВ

Дата: 19.05.2022 12:00
Кількість переглядів: 64

      

#Бібліотеки_ як центри підтримки ВПО

#Бібліотека_територія допомоги

#Український_інститут книги                      

Я встану рано-вранці, на світанку,

Як спалахне на квіточці роса.

Вдягну найкращу в світі вишиванку

І оживе, засвітиться краса

В промінні сонця. І моя сорочка

У рунах, в квітках зразу оживе…

    Вишиванка в  Україні – світ краси й фантазії, поетичного осмислення навколишньої природи, схвильована розповідь про думки й почуття людини, світ натхненних образів, що сягають давньої міфології, звичаїв і уявлень наших предків.

   У вишивці яскраво й повно розкрилася душа народу, споконвічне прагнення до прекрасного, високорозвинене почуття ритму, композиційні міри в побудові орнаменту, гармонії кольорових поєднань. Це давнє і вічно молоде мистецтво. Секрет його молодості в єдності людини з природою, в умінні протягом століть зберігати і примножувати красу, дарувати людям радість зустрічі з прекрасним.        

   У читальній залі бібліотеки  оформлено виставку- інсталяцію «Читаю вишиванку як книгу». Добірка книг про історію української вишивки стане у нагоді для кожної родини.

   Сьогодні  бібліотечні посиденьки за філіжанкою кави « Чарівна краса вишиванки» об'єднали двох майстринь:  з Львівщини - Браташ Галину та з Житомирщини - Колодюк Людмилу. Вони презентували нам творчі роботи, поділилися своїм досвідом.

   Пані Галина розповіла, що вперше почала вишивати у тридцять п’ять років, а зараз у її доробку більше сотні робіт, її квартиру можна назвати музеєм.

   Пані Людмила провела майстер-клас з бісероплетіння, на  якому кожен з присутніх вплів свою бісеринку в оберіг пані Людмили на добру згадку про перебування у нашій громаді. Адже, почувши перші вибухи, вона вхопила найнеобхідніше … і схеми з вишиття.

    Ми раді, що на свято вишиванки  до нас завітали не тільки жителі Кам'янеччини, а й наші гості з Харкова, Маріуполя, Житомирщини, які були вимушені залишити окуповані та небезпечні території. Вони втратили дім, але не втратили надію. Вони стали головними героями свята - адже також були одягнені у нашу національну святиню – вишиванку. Кожна родина - це окрема сумна історія, яка шукає підтримки та взаєморозуміння.

    У національній святині зустрінемо день нашої повної перемоги над рашистами і ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА, адже для українців вишиванка не просто одяг, це наш національний оберіг - це наша історія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування