A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

Берегиня  роду і народу

Дата: 06.05.2022 12:36
Кількість переглядів: 44

#український_інститут_книги

Свят у світі - багато-багато!

Та це нам ні з чим і ніяк не зрівняти.

Бо свято оце наших мам прославляє

І травень бентежний жінок всіх вітає.

Почекайте! Спиніться! Заждіть!

Травень в шибку тихенько стукоче.

 В серці ніжні слова віднайдіть.

Він про маму сказати Вам хоче.

 

     "Слово мамо. Великеє, найкраще слово!" - так сказав про матір, про безмежну материнську любов великий Тарас Шевченко.

Материнська тема є вічною для поетів, композиторів і художників.

 Яка ж  магічна сила прихована в душах матерів?

Упродовж віків оспівується в українській літературі МАТИ, бо саме в цьому образі втілюється вся краса світу, його сонячність, безмежність, життєдайність.

Ми народжуємось, отримуючи разом із життям, як неоціненний дар, Батьківщину, матір, мову.

І ми, сини і дочки, маємо пишатися своєю Україною і матір"ю, яка дала нам життя, і зігріваючи безмежною любов"ю, благословляючи на добро.

Виряджаючи з отчого дому в далеку життєву дорогу свою дитину , мати дає їй на щастя рушник -  символ майбутньої долі.

Бережімо найріднішу в світі людину, постійно піклуймося про чистоту джерела,  з якого п'ємо з першого свого дихання і до останньої миті життя.

Українські поети витворили воістину величну і прекрасну симфонію святої любові до жінки, матері, берегині роду і народу.

     По-особливому виразний, чистий і світлий мотив у ту симфонію вплів Борис Олійник. Він чи не єдиний у сучасній українській поезії автор, який створив не кілька віршів, циклів чи поем, а написав цілу книгу, присвячену матері.      Називається вона "Сива ластівка". Глибокомудра, людяна, соціально-щира і художньо-переконлива, ця книга відразу зайняла особливе місце в творчості самого поета і в усій сучасній українській літературі. Справжні ліричні шедеври, які її складають, нині відомі кожному, хто не байдужий до національної культури, духовного життя народу. Вони стали хрестоматійними. Їх покладено на музику. Пісні на слова поета сприймаються як народні.

Мати наша - сивая горлице.

Все до її серденька горнеться:

Золота бджола намистиною,

Небо празниковою хустиною.

Саме поезії "Сивої ластівки" і тематично суголосі їм твори, написані за останні кілька десятиріч, складають книгу "Пісня про матір", яка вийшла у світ напередодні сімдесятилітнього ювілею поета.

Українську матір Борис Олійник зумів показати  у контексті скороминучого часу і неосяжної вічності. ЇЇ любов безкорислива і свята. ЇЇ життя - взірець подвижництва, що межує із самозреченням. Її образ виростає до символу і переростає в образ самої України:

Рід наш з кореня верби,

Не шукай древніше знаті:

На фамільному гербі

Ми карбуєм вічне:

" МАТИ".

Олійник Борис. Пісня про матір : поезії /Борис Олійник.-Київ: КП"Дніпро", 2004.-192с.

     Мама! Це хвилююче, бентежне і магічне слово у кожного на вустах. Це слово безсмертне і великозначне. Воно найрідніше з усіх слів, воно найперше.

У збірку

 Цельняк Ірина. Материнська доле, материнський боле...: поезії / Ірина Цельняк. - Львів: "Край", 2005.-198с.

 увійшло 150 віршів суспільно-патріотичного, просвітницько-духовного,політичного, побутового та ліричного характеру, написаних Іриною Цельняк впродовж 1998-2004 років. У них весь спектр тем моралі, совісті, поваги-неповаги, сирітства, зради та смутку, любові та каяття, - усього, що вміщується у поняття "доля", що спричиняє біль душі, трагізм у сьогочасному світі.

Мета видання - возвеличити роль матері, розкрити радості та біди української жінки, її проблеми та сподівання.

Для тих , кому дороге слово "мама".

     Рухається історія, змінюються часи, удосконалюється життєдіяльність людини на землі, сягає фантастичних вершин наука і техніка, але неминущою цінністю, незмінною духовною, моральною величиною залишається в людському суспільстві МАТИ.

Книга про Матір: укр.  поети хіх-хх ст . /Передм.О.Омельченка; упоряд.

В. Л. Чуйко.-Київ: Криниця, 2003. - 319с.

У цій унікальній за змістом антології вперше тематично підібрані та об'єднані поетичні твори 232-х українських поетів, що присвячені українській матері, яка бореться за добро і світло в житті своїх дітей, за продовження роду, а значить - за збереження і відродження української нації.

Прищеплювати високі почуття любові до Вітчизни, до рідної землі , до матері як наставниці душі і хранительки Життя - саме цій меті служить" Книга про матір".

"Вбережи мене, мамо, від лиха,-

Прошептала донечка тихо.

- Захисти мене, мила матусю,

Грому й пострілів я боюся"...

Кожна дитина з усвідомленням власного єства в навколишньому світі прагне віддячити рідній неньці за подароване життя, яке відкриває їй широкі шляхи в майбутнє. Ця вдячність проявляється в щирій усмішці, в першому слові "мама" і перших кроках, що, як правило, відбуваються в сімейному колі, на очах найрідніших.

Ось уже кілька років Українсько-турецький культурний центр "Сяйво" проводить конкурс" Малюнок, вірш, лист до мами , приурочений до Дня матері. Таким чином діти з усієї України можуть передати свою любов до мами.

Тож ця книга - можливість творчо виразити найщиріші почуття дітей до матерів.

Слово мамо. Великеє, найкращеє слово! МАЛЮНОК, ВІРШ, ЛИСТ ДО МАМИ : 4-5-й Всеукраїнський творчий конкурс до Дня матері в Україні / за ред.проф. В.І.Сергійчука. - Чернівці: "Букрек", 2018.-204с.:іл.

"Не маємо іншої помочі,

 не маємо іншої надії, крім Тебе, Пресвятая Діво".

Пошанівок і любов до Божої Матері проявляються в житті всіх християнських народів. Але в різних народів та набожність має свою історію і власні особливості, власний історичний шлях.

Пресвята Богородице, живе та невичерпне джерело, з'єднай духовно наш нарід, утверди його у Божественній славі  Твоїй і зроби його гідним вінця слави.

Митрополит  Шептицький Андрей. Марія-Мати /Андрей Шептицький. - Львів: "Артос", 2007. - 92с.

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ !!!

ЗАВІТАЙТЕ ДО НАШОЇ БІБЛІОТЕКИ,

 КНИГИ ЧЕКАЮТЬ СВОГО ЧИТАЧА!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування