A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

Подвижник духу і віри Йосиф Сліпий

Дата: 17.02.2022 09:53
Кількість переглядів: 86

Від сільського хлопця до доктора богослов'я і  професора

( До 130 -річчя від дня народження  Йосифа Сліпого)

«Чи через води йтимеш,  Я буду

при тобі, чи крізь ріки,

 тебе не затоплять, чи підеш крізь

 вогонь – не попечешся, і полум'я тебе не обпалить».

Книга Ісаї, 43:2

    Ім'я Йосифа Сліпого ( справжнє прізвище Коберницький- Дичковський; 1892-1984) відоме як в Україні, такі далеко за її межами. Провідник Греко-Католицької церкви, верховний архієпископ Львівський і митрополит Галицький, кардинал, визначний церковний і науковий діяч був людиною трагічної долі. Репресований радянською владою, протягом 18 років Йосиф  поневірявся по тюрмах і таборах, проте не скорився, не зрікся віри, і його слова про головне лихо українців – брак єдності – і сьогодні звучать дуже актуально: « Внутрішні непорозуміння і дух незгоди – це одна з найголовніших причин нашого упадку… Тому провідною думкою є за всяку ціну втримати єдність…»

    Світлій пам'яті страждальців за  Українську Греко-Католицьку  Церкву присвячуються дані видання. Що знає наше покоління про Йосифа Сліпого? При його імені виникає  насамперед образ великого страждальця за Українську Греко-Католицьку церкву.

Гринів О.І. Йосиф Сліпий як історик, філософ, педагог [Текст]/ О.І. Гринів.- Львів: « Тріада плюс»,2012.- 276с.

    Пропонована книга – перша спроба на батьківщині  Блаженнішого Йосифа Сліпого показати наукову діяльність Патріарха Української Греко-Католицької Церкви на царині історії, філософії та педагогіки.Якщо пропонована праця дасть певне уявлення про Патріарха Йосифа як науковця, спричиниться до зацікавлення його спадщиною, допоможе усвідомити історію української  Церкви і задуматись над її майбутнім, автор буде вважати своє завдання виконаним.

Гринів О. І. Національно-духовне відродження [Текст]: історія і сучасні проблеми/ О.І. Гринів.- Львів, Місіонер, 1995.-224с.

    Розглянуто історичні та сучасні проблеми українського національно- духовного відродження: трактування  Блаженнішим  Патріархом  Йосифом Сліпим взаємозв'язку віри й науки як двох форм людського духу,  роль релігії в духовному житті нашого народу і людиноненависницька суть большевизму як квазирелігії, духовне оздоровлення народу після проголошення державної незалежності. Нині ми по-новому оцінюємо подвижницьку працю князів Української  Греко-Католицької  Церкви – Великого Митрополита Андрея Шептицького , Патріарха  Йосифа Сліпого, які в надзвичайно тяжких умовах чужеземного поневолення нашого народу докладали зусиль для того, аби він жив повноцінним духовним життям на християнських засадах.

Киричук  О.С. Кардинал  Сліпий [Текст]/ Олександра Киричук; худож.-оформлювач С.М.Кошелєва.- Харкіфв: Фолоі, 2019.- 125с.: -  (Знамениті українці).

    Багата спадщина нашого Патріарха – це джерело, до якого будуть звертатись дослідники майбутніх поколінь, бо кожна доба шукатиме в ній відповіді на проблеми, які вона розвязує.

Про віру. Вибрані послання Митрополита Андрея Шептицького та Патріярха Йосифа Сліпого [Текст] .- Львів: Артос, 2013.-112с.

    Найбільшим завданням духовних лідерів чи провідників, зокрема, Католицької церкви є  дбати про освячення та про спасіння людських душ. І таке дбання вимагає багато різних зусиль, старань, роздумів і молитви, щоби наближати людей до віри у Бога, пропонувати зручність у практикуванні цієї віри, провадити людей на вершини христинської любові.

Заповіт Патріарха[ Текст].- Львів: Логос, 1995.- 49с.

    «Отож заповітую вам усім: Моліться, працюйте і боріться за збереженя християнської душі кожної людини українського роду і весь Український нарід і просіть всемогучого Бога, щоб Він допоміг нам завершити нашу тугу за єдністю і наші змагання за церковне з'єдинення у здвигненні Патріярхата української церкви!»

Пам'яті Патріарха Йосифа Кардинала  Сліпого [Текст]: матеріали наукової конференції.- Львів: Свічадо, 1999. -122c.

     Книга висвітлює видатні заслуги Блаженнішого  Патріарха Йосифа. Саме завдяки йому Українська Католицька Церква  після довгих років відставання створила в науці та інтелектуальному рівні свого духовенства зв’язок з іншими християнськими культурними народами.  Це свідчить, що Українська Церква досягла такого стану своєї зрілості, на якому вона може завершити свою ієрархічну побудову у повній помісності, як частина Вселенської церкви.

    Діяльність Блаженнішого  Патріарха  Йосифа – глибока і багатогранна, її вивчення і популяризація є завданням для багатьох дослідників так і популяризація його видань бібліотекою.

Запрошуємо користувачів ознайомитися з даними виданнями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування