A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

КВІТИ НА ЛЕСИНОМУ РУШНИКОВІ: ВІД КАМ’ЯНКИ-БУЗЬКОЇ ДО ЗАПОРІЖЖЯ

Дата: 08.02.2022 13:43
Кількість переглядів: 195

Рушник…

 

Вишиті мамині сподівання і надії. Оберіг, дорога, шлюб, пам’ять, окраса божника. Важко перелічити значення цього змережаного орнаментами полотнища.

Його з нашого ужитку не в стані витіснити жодна технічна дивовижа. Рушник міцно врісся в українську звичаєвість, обрядовість, душу.

Леся Українка, вперше відвідавши могилу Тараса Григоровича Шевченка, залишила на ній власноруч вишитий рушник. Це дуже символічно.

Тепер вся Україна готується до відзначення 150-х роковин від дня народження поетеси, що припаде на 25 лютого 2021 року. Мисткиня, поетеса, громадський діяч з Києва Зоя Ружин, чиї рушники прикрашали музейні зали у ході проведення театрального фестивалю в нашому місті, зініціювала рушник національної єдності у пам’ять незламної Лесі. Вишивати його почали бібліотекарі КЗ "Публічна бібліотека Кам’янка-Бузької міської ради".

 

Учасники акції: Лущанець Ольга Володимирівна, провідний бібліограф ; Павлюк Ольга Василівна, бібліотекар І категорії з комплектування та каталогізування фондів; Криштоф Людмила Василівна, бібліотекар І категорії бібліотеки-філії с. Прибужани; Фамуляк Ольга Петрівна, бібліотекар І категорії бібліотеки-філії с. Зубів Міст. Глоговська Леся Володимирівна, бібліотекар бібліотеки-філії с. Батятичі Чистякова Лілія Антонівна, бібліотекар І категорії, пункти видачі книг с. Тадані, с. Воля Жовтанецька.

 

Велика вдячність нашим майстриням.

Вишивати рушника закінчили майстрині із Запоріжжя. А починалося все з нашого містечка, куди невтомна Меланія Іщук- Васил у часі фестивалю у 2019 році привезла 5-метровий відріз домотканого полотна, з якого проросли і наші квіти.

 

Меланія Іщук Васил(із допису ку Фейсбук)

Вітаю з великою подією- завершенням сакрального рушника всеукраїнської єдності любові, краси майстерності. ... Подяка Вам, пані Зоя і всім, хто творив коло любові і духу Лесі Українки. Слава рукам роботящим і майстрам чудеса творящим!

 

 

Меланія Іщук Васил (із допису ку Фейсбук)

Так, ми всі дуже хотіли, щоб рушник став шедевром в славну пам'ять Лесі Українки. А тепер душа кожного з нас співає. Честь і слава Вам за ідею і за доведення до яскравого фінішу. Грузія додасть свого вишиваного узору!

До нових звершень на добро!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування