A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

КРАПЛИНИ ІСТОРІЇ МОГО НАРОДУ

Дата: 13.01.2022 09:49
Кількість переглядів: 63

Масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій. За період репресій на території УРСР, за підрахунками істориків, було засуджено до 200 000 осіб, з яких близько двох третин - до розстрілу. Решту було відправлено до в’язниць та таборів.

Нелегко складались долі дітей репресованих українців. Багато з них народилися на чужині,  де минала їхня юність й гартувалися їхні характери, міцнів нестриманий потяг до свободи. Тяжкими поневіряннями заплатили вони, як і їх рідні, за те , що не хотіли бути покірними рабами. Чимало поневірянь зазнали вони, як і їхні батьки, після повернення в Україну.  Зазнавши багато труднощів вони не обізлились, стали гідними громадянами своєї країни.

На території Кам'янка- Бузької ТГ створена та працює громадська організація «Спілки політв'язнів, реабілітованих та потерпілих від комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років  Кам'янка- Бузької ТГ» .

11 січня в читальній залі бібліотеки для дорослих відбулося засідання  громадської організації  «Спілки політв'язнів, реабілітованих та потерпілих від комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років  Кам'янка- Бузької ТГ». Вивчали та розглядали питання визнання осіб реабілітованими та їх соціальний захист.  Засідання відбулося під головуванням  Євгена Григоровича Музичука, який звернув особливу увагу на питання:

- нормативна база                                                                                                           - визначення поняття реабілітації                                                                                 - категорії осіб, які мають право на реабілітацію                                                        - порядок надання особі статусу реабілітованої                                                                  - грошова компенсація реабілітованим особам

Нормативна база:

     Закон України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років"

     Постанова Верховної Ради України від 19 листопада 1992 року № 2805-XII "Про порядок надання пільг реабілітованим особам, які були репресовані за межами республіки і проживають на території України"

     Постанова Кабінету Міністрів України від 19 травня 2021 року № 535 "Деякі питання реалізації Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років""

      Наказ Міністерства культури України від 25 жовтня 2018 року № 926 "Про    затвердження Положення      про Національну комісію з реабілітації та Типового положення про регіональну комісію з реабілітації"

 О.Лущанець , І. Мартинюк.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування