A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

Книжкові спокуси новинок

Дата: 24.12.2021 14:27
Кількість переглядів: 70

#український_інститут_книги

(Бібліофреш)

За останні кілька років в Україні можна помітити значне збільшення інтересу до книги - особливо з боку молодих читачів.  У ЗМІ та Інтернет-виданнях  з’являються публікації про те, що читати  стає модно і вітчизняна так, і зарубіжна книга набирає популярності серед читачів.

Проте пересічній людині важко зорієнтуватися у морі сучасних  книжкових видань і тут на допомогу має прийти бібліотекар. Він покликаний популяризувати як класичну, так і дійсно цікаву, незнану багатьма сучасну літературу, допомогти читачам різного віку познайомитися з творчістю вже відомих і нових авторів. І зараз книжковий фонд бібліотеки поповнився новими виданнями, завдяки Інституту української книги, які пропонуємо до уваги читачів.

До знайомства із своєю творчістю запрошує Світлана Алексієвич – лауреатка безлічі іноземних літературних премій і нагород. 8 жовтня 2015 року її було відзначено нобелівською премією з літератури «за багатоголосу творчість – пам’ятник стражданню і мужності у наш час».

Алексієвич Світлана.У війни не жіноче обличчя [Текст] / Світлана Алексієвич; худож.-оформлювач О.Л. Гугалова-Мєшкова. – Харків:Фоліо, 2020.-314с.

Ця книга-про війну очима жінок, молодих дівчат, які були медсестрами, пралями, санінструкторами, саперами, снайперами, кулеметницями, кухарками і воювали нарівні з чоловіками. Вони відверто розповідають  не тільки про те, про що не прийнято було говорити: як важко було їм серед чоловіків, як не вистачало жіночої форми і білизни, як не було окремо жіночих землянок і вбиралень, як після війни вони ховали свої медалі і соромилися  військового минулого, бо зіткнулися з агресією з боку тилових жінок, які вважали, що вони пішли в чоловічий колектив на передову займатися розпустою  і шукати собі чоловіків… І ще як жили в злиднях, але не зверталися за допомогою з інвалідності, тому що « контужену ніхто заміж не візьме», а їм всім хотілося заміж, а ще  - великого кохання. Адже всі вони були передусім жінками, бо ж лише жінки, вмираючи від ворожих куль, думають про те, щоб бути красивими , лише жінки на війні можуть виглядати, як чоловіки, і стріляти,  як чоловіки, але всередині залишатися справжніми жінками…

Бурлака  О. Поцілунок був не останній [Текст]: повість / Оксенія Бурлака.- Київ: ВЦ «Академія», 2019.-160с.

Через неприємні обставини в сім’ї Льоля змушена перейти з престижного ліцею у звичайну школу на окраїні міста. Клас зустрів її непривітно, а зграя зухвалих хлопців, від яких усі потерпають, жорстоко знущається з неї. Миритися з цим Льоля не може й оголошує їм «війну». Та на свою голову закохується в одного з них.

А далі познайомитися із своєю книгою запрошує переможець багатьох конкурсів  та рейтингів, володар Гран-прі  Міжнародного літературного конкурсу « Коронація слова»

Гуменюк Надія. Корона на одну ніч [Текст]: роман/ Надія Гуменюк.- Харків:Книжковий Клуб « Клуб Сімейного Дозвілля», 2019.-320с.

Передвоєнна Польща. Неподалік Варшави, на заміській віллі «Ванесса», відбувся конкурс краси. Увечері на ньому коронували переможницю, вранці у готелі «Континенталь» її знайшли мертвою. В газетах – жодної згадки ні про таємничу смерть дівчини, ні про тріумфальну перемогу. Хто й чому заблокував інформацію? Колишній наречений? Поліція, яка дізналася, хто вона насправді – ця дивовижна красуня з маленького провінційного волинського містечка?..

Людські долі на тлі карколомних історичних подій, таємні товариства й міжнародні інтриги, злети і падіння, кохання і слава – про все це в романі « Корона на одну ніч».

Найзахопливіші , неповторні , притягальні  детективи пропонує  Роберт Галбрейт , які очолювали як місцеві, так і міжнародні списки бестселерів і лягли в основу телесеріалу від ВВС.

Галбрейт Роберт. Кувала зозуля[Текст]:роман / Робет Галбрейт; пер. Наталії Ференс.- Київ: КМ-Букс, 2020.-512с.

Шикарний твір:  оригінальний, з гумором – світовий бестселер, найзахопливіший британський детектив, що вийшов цього року.

Галрейбрейт Роберт. Шовкопряд [Текст] : роман / Роберт Галбрейт; пер. з англ. Наталії Ференс.- Київ: КМ-Букс, 2020.- 544с.

«Шовкопряд» - другий роман зі знаменитої серії детективів  про відставного військового слідчого Корморана Страйка і його кмітливу помічницю Робін. Історія умисного вбивства, від якої просто неможливо відірватися.

Дністровий Анатолій. Пацики [Текст]: роман / Анатолій Дністровий.- Київ:Вид-во Жупанського, 2020.-312с.-(Альтернатива).

Останні роки СРСР, епоха недобудованого комунізму, соціальні руїни «совкової» індустріалізації. На вулицях банди тінейджерів зі спальних районів, де животіє люмпен-пролетаріат. Жива жаргонна мова, непричесана реальність, тонке розкриття психології підлітка, майже документальне відтворення далекого 1990- року - все це закріпило за       « Пациками» репутацію найкращого соціологічного роману періоду Незалежності. З часів першої публікації 2005 року ця книжка вже здобула як палких прихильників, так і затятих критиків, але вона нікого не залишила байдужим.

Цю книжку присвячуємо всім політичним в’язням, які борються за українську свободу і незалежність.

Дзюба Сергій. Заборонений [Текст]: історія життя і боротьби Василя Стуса: роман / Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов.- Харків: Вид-во « Ранок» : Фабула, 2020.-176с.

Уже в мордовському таборі Василь Стус прокоментував вирок для самвидаву: « Якщо на твоїй землі тебе розпинають за любов до неї – тоді доводиться змиритися з тим , що в тебе є рідна земля, але немає рідної країни…

За сотнями загород і колючих дроті лежить моя земля Україна, заходячи тільки в зболені сни. Вона світить як далека зірка у великому мордовському небі. А невільницький твій шлях стелиться все далі  й далі од неї – за сиві уральські хребти, у закрайсвітні сибіри. Бо кати іспитують тебе: а чи витримає твоє серце, чи не порветься од натуги».

Стус усе життя мріяв перестати бути забороненим на Батьківщині. А проте відмовився бути « дозволеним». « За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину», - писав він у записках « З таборового зошита», опублікованих за кордоном. Тож поет волів краще залишитися « забороненим», ніж зрадити свої принципи.

Таран Людмила. Яблуня [Текст]: книжка-діалог / Автор-упорядник Людмила Таран.- Львів: Вид-во Старого Лева, 2019.- 176с.

Задум книжки дуже простий: з’ясувати, як матері вплинули на життя і творчість своїх доньок, знаних у нашій культурі. « Яблуня» - книжка -діалог, у якій відомі в Україні й закордоном жінки – мами і доньки – говорять про важливі моменти, згадують знакових людей та події, що залишили слід у житті. Це – інтригуючи сюжеті сюжети, які дивовижним чином перегукуються між собою, як і самі долі матерів: особисте постає свідченням епохи.

Оксана Забужко, Наталка Білоцерківець, Софія Майданська, Богдана Павличко та Мар’яна Савка розповідають про найрідніших, котрі суттєво вплинули на їхнє життя і творчість.

Словом, бібліотека, книжка – це наша оаза, куди ми йдемо за ковтком цілющого повітря, яке так необхідне у нашому житті. Завітайте у бібліотеку! Візьміть книгу! Прочитайте!

Книга чекає  свого читача!!!

Підготувала О.Лущанець.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування