A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради"
м. Кам'янка-Бузька

ЗИМОВІ СВЯТА В УКРАЇНІ

Дата: 20.12.2021 13:57
Кількість переглядів: 108

#український_інститут_книги 

 

На Різдво казкова днина,  сяє снігом Україна!

Колядки усі співають, Різдво боже прославляють!

          Ми народу гарні діти – України-Неньки квіти!

          Це ж рожденного вітати зайшли янголи   до хати.

 

    Кожен народ має свої звичаї, шанує їх, береже, мов скарб, і передає крізь віки від покоління до покоління. Власне звичаї – це те, що індентифікує народ, вирізняє його з поміж численних етносів планети, робить його самобутнім, неповторним.Своїми традиціями, віруваннями, обрядами, а ще мовою, духовною культурою один народ відрізняється від іншого. Свої самобутні народні звичаї мають і українці.

    День за днем, година за годиною наближаються новорічно-різдвяні свята. Цих свят з нетерпінням  очікують як діти, так і дорослі. Народні свята новорічно-різдвяного циклу дуже колоритні, цікаві своєю самобутністю і чарівністю, глибиною народної філософії, дивовижною красою і духовністю української нації. День святого Миколая, Новий рік,  Різдво, Щедрий вечір, Водохрещі несуть у наші оселі та серця добро, любов, оновлення, злагоду та щирість радісних побажань. 

    Для мільйонів людей Різдвяні й новорічні свята — це час, який вони проводять разом з сім’єю і друзями, час відновлення тісних зв’язків. Чимало інших людей вважає ці свята часом, коли можна роздумувати про народження Ісуса Христа і про те, яку роль він відіграв у спасінні людства. Прийдешня низка новорічно-різдвяних свят – це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити дозвілля. Є безліч способів розважити себе.

Завітайте  до бібліотеки, бо це чудова можливість познайомитися з традиціями зимових свят: Нового року, Різдва Христового, Свята Меланки, Стрітення  та ін.  У нас  ви зможете поповнити скарбничку традицій святкування цікавими ідеями і знайти щось нове.

    Книжкова  виставка «Дивосвіт різдвяних свят» проілюструє, як святкували новорічно-різдвяні свята українці. Тут ви знайдете цікаві книги про звичаї та традиції українського народу в зимові свята, як-то «Звичаї нашого народу» Олекси Воропая, В. Скуратівського « Святвечір» та «Дідух» , «Український вертеп». Посилений інтерес у користувачів становить видання  Зої  Ружин «Сяють весело зірки»:колядки та щедрівки на музику Левка та Жанни Колодубів. Бібліотекарі проводять бесіди із читачами, розповідаючи їм про історію новорічної  ялинки і традиції святкування:  народні обряди, тексти колядок та щедрівок, автентичний український одяг. А яка чудова різдвяна українська кухня…

     Українська кухня дійсно самобутня, адже увібрала  всі дари щедрої землі й упродовж віків  зродила  багатющий колорит національних страв. Коли йдеться про українські страви, то перше, що згадуємо, - це зимовий борщ і пампушки з часником – візитівку національної кухні, французька цибулева зупка, гуцульська мамалига…

    Упродовж зимових свят випадає чимало нагод зібратися за родинним столом і  помічниками  стануть  книга Ольги Веребець «Страви на чотири пори року Зима» та «Звичаї нашого роду: страви української кухні». Із даних видань  ви довідаєтеся про найбільші свята – як церковні, так і світські – та обрядові дійства, характерні для них; про страви, якими наші пращури частували гостей і про них пам’ятають лише старожили. Отож – поживних і смачних страв у зимові будні і свята з нашими книгами, і нехай Ваш родинний стіл щедро повниться Божими дарами з лісу, поля, ріки, а у вашому домі буде тепло й затишно.

    Давні різдвяні традиції відроджуються сьогодні. У бага­тьох місцевостях України, у багатьох родинах урочисто відзначається Різдво, відбуваються колядування і щедрування. Тож хай різдвяні свята проходять в українських домівках весело і з любов’ю. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    О.Лущанець.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування